Obračun plaće za prosinac 2022. godine

Obračun plaće za prosinac 2022. godine (isplata u siječnju 2023. godine)

Plaća i ostale naknade za prosinac 2022. koje se isplaćuju, od 1. siječnja 2023. isplaćuju se u euru, dok se obveza za obračunatu plaću za prosinac 2022. evidentira se u poslovnim knjigama u kuni. Unos plaće u Luceedu za prosinac 2022. koja se isplaćuje u siječnju 2023. vrši se u kuni, kao i do sada. Nakon obračuna i kontrole plaće za prosinac, putem akcije Unos plaće / Alati / Preračun plaće u euro, već obračunata plaća u kuni preračunava se u euro prema fiksnom tečaju konverzije, a kako bi ista bila isplaćena u euru. Kako bi bilo jasno vidljivo da li je plaća preračunata u euro (za pojedinog djelatnika), na unosu plaće u tablici s djelatnicima dodan je stupac Valuta. Kod knjiženja plaća za prosinac 2022. koje se isplaćuju, od 1. siječnja 2023. Luceed će provesti knjiženje u kuni.

 

 

Prije samog postupka obračuna plaće za prosinca 2022. naglašavamo da je konverziju matičnih podataka za obračun plaća potrebno izvršiti tek nakon obračuna plaće za prosinac 2022. koja se isplaćuje u siječnju 2023, prema uputi: Konverzija u euro / Plaće.

 

 

Postupak obračuna plaće za prosinac 2022. godine (isplata u siječnju 2023. godine):

  1. unos plaće provodi se na uobičajen način (prijava u Luceed u 2022. godinu),
  2. nakon unosa plaće vrši se obračun plaće u kuni (uobičajeni način),
  3. nakon izvršenog obračuna provode se uobičajene kontrole,
  4. nakon što se potvrdi ispravnost obračuna plaće, a prije isplate plaće, potrebno je izvršiti konverziju plaće u euro putem opcije Unos plaće / Alati / Izvrši konverziju plaće 12/2022 u euro.

Izvršavanjem konverzije plaće u euro putem opcije Unos plaće / Alati / Izvrši konverziju plaće 12/2022 u euro, svi prethodno obračunati iznosi u kuni preračunat će se u euro.

Da li je konverzija izvršena vidljivo je po stupcu Valuta na dijelu s djelatnicima u kojem će se za plaće za koje je izvršena konverzija prikazivati oznaka valute euro.

Nakon prethodno provedenog i uobičajenih kontrola, plaća može biti spremna za isplatu.

 
 

Postupak izmjene obračuna plaće za prosinac 2022. godine (isplata u siječnju 2023. godine)

Ukoliko se nakon konverzije plaće u euro ustanovi da su potrebne izmjene (ispravci, dopune, …) potrebno je postupiti na sljedeći način.

  1. poništiti konverziju plaće putem opcije Unos plaće / Alati / Poništi konverziju plaće 12/2022 u euro, kako bi izmjene bile moguće,
  2. napraviti potrebne izmjene na podacima,
  3. nakon izmjena ponoviti obračun plaće (još uvijek u kuni),
  4. izvršiti konverziju plaće u euro putem opcije Unos plaće / Alati / Izvrši konverziju plaće 12/2022 u euro.

Svi ostali postupci vezani za obračun plaće ostaju nepromijenjeni.

 
Knjiženje plaće

Knjiženja plaća za prosinac 2022. Luceed treba se provesti u kuni, no prilagodba za knjiženje u kuni još nije uključena u verziju Luceeda. Korisnici će biti obaviješteni putem Luceed News Lettera kada i ova prilagodba bude spremna.

Nemogućnost knjiženja plaće u kuni ne ograničava vas da provedete unos, obračun i isplatu plaće!

Ukoliko već sada proknjižite plaću, knjiženi iznosi će biti u euru, no ispravak će biti jednostavan jer će ponavljanje knjiženja plaće s verzijom koja će uključivati knjiženje plaće u kunama ispraviti iznose.

Napomene:

  • Izvršenje konverzije u euro moguće je samo na plaći za prosinac 2022. koja se isplaćuje u siječnju 2023.

  • Plaće za koje je izvršena konverzija će u unosu plaća biti zaključane za izmjene, kako bi se onemogućile izmjene na djelatnicima na kojima je već napravljen preračun u euro.

 

Opcije izvršenja i poništavanja konverzije plaće za prosinac 2022. u izborniku Alati:

 

Napomene


 

S obzirom na upite vezane za iznos osnovnog mjesečnog osobnog odbitka na plaći za prosinac 2022. godine (koja se isplaćuje u siječnju 2023. godine), objavljen je članak u rubrici Često postavljana pitanja u kojem možete pronaći odgovor:

Da li je iznos mjesečnog osnovnog osobnog odbitka od 530,89 EUR ispravan (plaća za prosinac 2022. godine)?

 

Prilozi
Ne postoje privici uz ovaj članak.
Povezani članci RSS Feed