Uočena je razlika u iznosima između stavke u Obrazac U-RA i stavke u Knjiga URA (tip računa R2)

Ovakva situacija moguća je u slučaju primjene postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama i ona ne predstavlja programsku grešku niti uzrokuje neispravnost samog Obrasca U-RA.

 

Kod primjene postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama, a radi slučajeva kada ulazni račun nije plaćen u cijelosti, potrebno je u Obrascu U-RA iskazati pripadajući dio osnovice i poreza na dodanu vrijednost.

Stoga se kod kod primjene ovog postupka oporezivanja (R2 računi) osnovica izračunava iz iznosa plaćenog poreza na dodanu vrijednost iz evidencije plaćanja u knjizi ulaznih računa (Knjiga URA). Radi toga može doći do razlika kada se uspoređuju iznosi stavke u Obrazac U-RA i stavke u Knjiga URA, no podaci u samom obrascu su matematički ispravni i ne uzrokuju javljanje grešaka ili upozoravajućih poruka prilikom dostave obrasca putem sustava ePorezna.

 

Pojasnit ćemo ovu situaciju na jednom jednostavnom primjeru.

U evidenciji knjige ulaznih računa postoji stavka za koju pravo na odbitak pretporeza nastaje u razdoblju oporezivanja u kojem je plaćen primljeni račun za obavljenu isporuku. Račun je plaćen u cijelosti, a vrijednosti su sljedeće:

 Osnovica 25%     86,90 
 PDV 25%    21,73 
 Iznos računa s PDV-om   108,63
 Plaćeno ukupno  108,63
 Plaćeni PDV    21,73

 

Ukoliko iznos osnovice poreza na dodanu vrijednost izračunamo iz iznosa plaćenog PDV-a (kako je i potrebno napraviti kod generiranja obrasca), on će iznositi 

21,73 / ( 25 / 100 ) = 86,92

što je za 0,02 više nego u knjizi.

 

Kada na iznos osnovice dodamo iznos poreza, dobit ćemo vrijednost 108,65, što je za 0,02 više od ukupnog iznosa ulaznog računa u knjizi.

 

No, ako iz ovog ukupnog iznosa izračunamo osnovicu i porez na dodanu vrijednost, one su upravo one kakve su u samom obrascu U-RA, odnosno: 

108,65 / 1,25 = 86,92
108,65 * ( 25 / 125 ) = 21,73




 

 

 

 

 

 

Prilozi
Ne postoje privici uz ovaj članak.
Povezani članci RSS Feed
Ne postoje povezani čolanci za ovaj članak.