Knjiženja na deviznim kontima nakon uvođenja eura

Što možete saznati u ovom članku?

U ovom članku pojašnjavamo način unosa iznosa prilikom knjiženja na deviznim kontima, a vezano za činjenicu da sada imamo situaciju da su stavke koje je potrebno knjižiti po ulaznim i/ili izlaznim računima inozemnih partnera (ili plaćanjima za iste) također izražene u euru.

 

Pojašnjenje

Prije uvođenja eura jasno se prema valuti moglo razdvojiti kunska i devizna knjiženja, no nakon uvođenja eura javlja se situacija u kojoj inozemni partner ima valutu identičnu tuzemnoj valuti (euro), što dovodi do određenih nedoumica oko načina knjiženja takvih stavki.

U nastavku pročitajte na koji način se provode knjiženja u slučajevima:

  • Knjiženje ulaznih računa (Knjige Ura/Ira / Knjiga Ura)
  • Unos temeljnice (Financijsko / Unos temeljnice)
  • Učitavanje izvoda (Financijsko / Otvoreni dnevnik / Alati / Učitavanje izvoda)

 

Osnovno pravilo

Ukoliko je konto na koji se knjiže stavke inozemnih dobavljača i inozemnih kupaca izraženih u euru označen kao devizni, iznosi se unose kao i prije 1.1.2023., tj. unose se u polja "Duguje (devizno)" i "Potražuje (devizno)".

 

Knjiženje ulaznih računa

Prilikom knjiženja ulaznih računa Luceed polja u koja se iznosi upisuju (ili automatski knjiže) uvjetuje prema tome da li je konto definiran kao devizni ili ne.

 
 

Ukoliko se radi o deviznom kontu, iznosi se upisuju (ili automatski knjiže) u polja "Duguje (D)" ili "Potražuje (D)", a ukoliko konto nije definiran kao devizni, u polja "Duguje" ili "Potražuje". Dakle, kao i prije uvođenja eura.

Ono što može stvoriti određene nedoumice je pitanje da li je ulazne račune koji su izdani od inozemnih dobavljača u valuti euro potrebno knjižiti na devizni konto, s obzirom da se radi o valuti koja je službena i u Republici Hrvatskoj.

Radi nastavka rada na isti način kao i prije uvođenja eura, naša preporuka je sve stavke inozemnih dobavljača i kupaca koje su iskazane u euru i dalje knjižiti kao devizne stavke. U ovom slučaju tečaj je 1.00000 te nema razlike između iznosa u "tuzemnoj" i "inozemnoj" valuti (jer se radi o euru u oba slučaja), te samim time neće postojati niti tečajne razlike.

 

Unos temeljnice

Prilikom ručnog unosa temeljnice, Luceed ne dopušta unos iznosa ukoliko nisu unijeti svi podaci za obvezne analitike na kontu (polja za upis iznosa su neaktivna sve dok se ne popune svi obvezni podaci o analitikama).

U ovom trenutku, moguće analitike na kontima su:

  • Partner
  • Korisnik
  • Mjesto troška
  • Nositelj troška
  • Predmet
  • Vozilo
 
 

Tek nakon unosa analitika koje su obvezne za pojedini konto aktivira se mogućnost upisa iznosa u polja "Duguje", "Potražuje", "Duguje (devizno)", "Potražuje (devizno)".

 

  

Učitavanje izvoda

Prilikom učitavanja izvoda, Luceed stavke plaćanja dobavljačima i uplata kupaca knjiži na konta definirana u temeljnici izvoda.

Budući je trenutno na temeljnici moguće definirati samo jedan konto za dobavljače i jedan konto za kupce, sve stavke dobavljača i sve stavke kupaca, neovisno da li su tuzemni ili inozemni, knjiže se na konta definirana u temeljnici.

Prema tome, plaćanje inozemnom dobavljaču, kao i uplata inozemnog kupca, knjižit će se na konta definirana u temeljnici, što su u većini slučajeva konta za tuzemne dobavljače (npr. 2200) i tuzemne kupce (1200), jer su takve stavke u izvodima uglavnom brojnije od inozemnih. Pri tome će se iznosi zapisati u polja "Duguje" i "Potražuje", što je različito od onoga kako je Luceed upisivao iznose prije uvođenja eura, kada ih je odmah upisivao u polja "Duguje (devizno)" i "Potražuje (devizno)".

 
 

No, jednako kao i prije uvođenja eura, nakon učitavanja izvoda potrebno je ući u izmjenu temeljnice te izmijeniti konta na takvim knjiženjima (npr. 2200 zamijeniti s 2210, 1200 zamijeniti s 1210). Prilikom promjene konta, a ukoliko je konto koji se unosi definiran kao devizni, Luceed će izvršiti upis iznosa u polja "Duguje (devizno)" i "Potražuje (devizno)".

 

U konačnici, svi koraci koji se izvršavaju i sam rezultat unosa identični su onima prije uvođenja eura.

 

 

 

 

Prilozi
Ne postoje privici uz ovaj članak.