Proces prilagodbe Luceed-a za uvođenje eura (2022-10-04)

Info

NOVO 23.12.2022.

Članak u nastavku objavljen je 4.10.2022. i ne sadrži sve aktualne informacije.

Za cjeloviti pregled prilagodbi pogledajte članak Uvođenje eura u Luceedu - cjeloviti pregled prilagodbi.

 

Uvod

U tijeku je proces prilagodbe Luceed-a za uvođenje eura kao službene valute u RH od 1. siječnja 2023.

U najširem smislu, prilagodbe koje pripremamo mogu se podijeliti u dvije grupe:

  1. Prilagodbe integrirane u same Luceed procese, za koje neće biti potrebna nikakva dodatna akcija od strane korisnika, te
  2. Prilagodbe koje će omogućiti korisniku konverziju u euro, uz odabir određenih parametara, ovisno o poslovnim potrebama korisnika.
 
Kada govorimo o prilagodbama koje će korisnicima omogućiti konverziju podataka uz odabir određenih parametara, a ovisno o poslovnim potrebama korisnika, važno je imati u vidu da različite poslovne potrebe uvjetuju različite parametre, opseg, način i vrijeme konverzije. S obzirom na to, sam proces konverzije nije moguće u potpunosti automatizirati. Drugim riječima, konverzija podataka zahtijevat će određene odluke od strane korisnika, poput odabira podataka za koje se želi izvršiti konverzija, broja decimalnih mjesta za prikaz i zaokruživanje, i sl.

Kako bi se na vrijeme pripremili za samu konverziju, u narednom periodu redovito ćemo Vas izvještavati o planiranim prilagodbama te postupku prelaska na euro.

U budućim obavijestima dati ćemo i određene prijedloge oko eventualnih akcija koje je potrebno ili poželjno provesti i prije samog prelaska na euro.


Načela koja ćemo primjenjivati kod konverzije podataka u euro

  • Proces će se automatizirati u najvećoj mogućoj mjeri.
  • Povijesni podaci ostaju nepromijenjeni (ne konvertiraju se u euro), gdje god to bude moguće. Pri tome posebice mislimo na postojeće dokumente (skladišni dokumenti, veleprodajni dokumenti, računi, itd.), postojeće definicije cijena po partnerima/nivoima, sva knjiženja glavne knjige itd., no moguće je da ovaj princip neće biti moguće primijeniti u svim slučajevima, npr. kartica osnovnog sredstva, no o tome više u budućim obavijestima.
  • Za podatke koji nemaju vremensku dimenziju (trajanje od-do) radi se konverzija u euro. Npr. osnovne cijene proizvoda/usluga, vrijednosti u matičnim podacima partnera (limit, iznos zadužnice), itd.
  • Za podatke s vremenskom dimenzijom (trajanjem), opcija konverzije izvršit će zatvaranje važećeg podatke datumom 31.12.2022., te automatskim dodavanjem novog zapisa koji vrijedi od 1.1.2023. u valuti euro. Npr. definicije cijena po partnerima, minimalne cijene, itd.

Neke od glavnih prilagodbi koje su u tijeku, a koje će biti integrirane u same Luceed procese

Kako smo ranije naveli, ovakve prilagodbe neće zahtijevati dodatnu akciju od strane korisnika (osim ažuriranja verzije Luceed-a), već će se sama prilagodba implementirati u postojeći proces.

Za sada ističemo sljedeće:

  • Prodajne akcije 2.0
    Preračun cijene u euro kod dohvata akcijske cijene za postojeće akcije na kojima je definiran MPC.
Preračun cijena iz prodajnih akcija 1.0 neće biti podržan. Korisnici koji koriste prodajne akcije 1.0 trebaju prijeći na korištenje akcija 2.0 ili sve akcije koje su definirane za MPC u kuni zatvoriti datumom 31.12.2022., te otvoriti nove s 1.1.2023., pri čemu treba uzeti u obzir će se najniža cijena u 30 dana dohvaćati i iz akcija koje su zatvorene s tim datumom. Odnosno, u tom slučaju akcije koje će vrijediti od 1.1.2023. treba planirati imajući u vidu navedeno.
  • Skladište / Inventura / Knjiženje - višak, manjak, PS
    Prilikom prijenosa početnih stanja iz inventura na 31.12.2022. automatski će se preračunati cijene iz kune u euro na početnim stanjima na 1.1.2023.

  • Financijsko / Godišnja knjiženja / Prijenos početnog stanja
    Prilikom prijenosa početnog stanja automatski će se preračunavati iznosi prema pravilima preračunavanja i zaokruživanja. Za iznose koji su manji ili jednako 0,03 kn automatski će se kreirati temeljnica otpisa/otpusta prema službenoj dužnosti (budući da preračun po pravilima zaokruživanja u tim slučajevima daje iznos od 0,00 EUR).
  • Analize
    Planirane su prilagodbe koje će na određenim analizama na kojima je moguć pregled kroz više godina, omogućiti prikaz vrijednosti iz prethodnih godine u službenoj valuti. Npr. ukoliko se u 2023. godini pokrene analiza s podacima iz 2022., da podaci iz 2022. budu preračunati u euro prema fiksnom tečaju konverzije. U budućim obavijestima dati ćemo informaciju na kojim sve analizama će biti podržan ovakav pregled.

  • SCC / Snimi isporuku ili snimi maloprodajni račun iz naloga prodaje kreiranog prije 1.1.2023.
    Kod snimanja isporuke ili maloprodajnog računa iz naloga prodaje koji su kreirani prije 1.1.2023., i valutom kuna, automatski će se preračunavati cijene u euro prema pravilima preračunavanja i zaokruživanja na dokument isporuke.

  • Tečajna lista
    Mijenja se način iskazivanja tečajne liste, umjesto direktne, koristit će se indirektna metoda u kojoj je bazna valuta jedinica domaće valute. Odnosno, umjesto dosadašnjeg iskazivanja npr. 1 USD = x HRK, koristit će se iskazivanje npr. 1 EUR = x USD.

  • EDI razmjena
    Prilagodbe vezano za broj decimalnih mjesta cijena i vrijednosti.

  • eRačuni
    Prilagodbe vezano za broj decimalnih mjesta cijena i vrijednosti.

  • Ispis etiketa - dohvat najniže cijene u 30 dana prije početka posebnog oblika prodaje
    Ukoliko je najniža cijena u 30 dana iz perioda prije 1.1.2023., automatski će se preračunavati u euro prema fiksnom tečaju konverzije.

Neke od glavnih prilagodbi koje su u tijeku, a odnose se na konverziju podataka za koje će biti potrebna akcija korisnika

Kako smo ranije naveli, ovaj dio prilagodbi zahtijevati će određene akcije od strane korisnika, ovisno o njihovim poslovnim potrebama.

Za sada ističemo sljedeće:

  • Dodaje se nova opcija “Konverzija u euro”

Opcija “Konverzija u euro“ će u jedinstvenoj formi omogućiti korisnicima:

  • odabir broja decimalnih mjesta za zaokruživanje i prikaz određenih podataka,
  • odabir opsega konverzije (odabir podataka za koje su u tom trenutku želi izvršiti konverzija),
  • mogućnost poništavanja konverzije za odabrane podatke (tzv. undo akcija),
  • pregled povijesti konverzije (tzv. log),
  • pregled poruka (grešaka i upozorenja).

Putem ove opcije korisnici će samostalno pokretati konverziju podataka za podatke za koje žele da Luceed izvrši konverziju, te odabirati broj decimalnih mjesta za zaokruživanje i prikaz cijena. Opcija će omogućiti i poništavanje provedene konverzije, odnosno vraćanje na vrijednosti prije provedene konverzije. Opcija odabira podataka za koje se želi napraviti konverzija omogućuje:

  • da se za neke od podataka ne vrši konverzija putem ove opcije, već da se podaci mijenjaju standardnim Luceed opcijama (npr. ukoliko neki korisnik ne želi da maloprodajne cijene budu iskazane prema preračunu, već želi samostalno kreirati nove maloprodajne cijene te ih učitati putem Excel tablice),
  • da se konverzija za neke od podataka provede kasnije od 1.1.2023. (npr. knjiga osnovnih sredstava, itd.).

Opcija odabira broja decimalnih mjesta omogućit će odabir broja decimalnih mjesta za cijene, a kako bi korisnici s artiklima niske vrijednosti prema želji mogli cijene iskazivati na 4 decimale.

Također, u praksi se već pokazala potreba da se veleprodajne cijene prema nekim kupcima (npr. trgovački lanci) iskazuju na četiri decimale.

Cilj je da forma konverzije omogući konverziju svih podataka za koje može postojati potreba za konverzijom.

 
U narednim obavijestima detaljno ćemo navesti popis podataka koje za koje će biti moguće izvršiti konverziju putem ove forme, kao i sam postupak.

 
Prilozi
Ne postoje privici uz ovaj članak.