Stigla nam je roba od dobavljača u 2023. godini koju prati račun izražen u kuni, na koji način zaprimiti ovu robu u 2023. godini?

Pitanje


 Stigla nam je roba od dobavljača u 2023. godini koju prati račun ili drugi dokument izražen u kuni, na koji način zaprimiti ovu robu u 2023. godini?

 

Odgovor


Sve ulazne kalkulacije kreirane u poslovnoj godini 2023. i kasnije po isporukama tuzemnih dobavljača moraju u Luceedu biti evidentirane u euru. Pogrešno je koristiti kunu kao valutu u ovim, i svim drugim slučajevima od 1.1.2023.

Ukoliko koristite modul Nabava i imate kreiranu narudžbu iz 2022. godine u valuti kuna, prije snimanja kalkulacije možete putem opcije NCC / Alati / Prebaci narudžbe iz kuna u euro, prebaciti narudžbu u euro, te potom iz narudžbe putem opcije Izbornik / Snimi kao dokument snimiti ulaznu kalkulaciju u euru. Kalkulacija će biti snimljena s cijenama iz narudžbe koje su prethodno preračunate iz kune u euro. Ukoliko je potrebna korekcija na kalkulaciji, možete to napraviti putem izmjene kalkulacije kao i obično (cijene s dokumenta dobavljača koje su iskazane u kuni trebate ručno preračunati u euro).

Ukoliko ne koristite modul Nabava i/ili nemate kreiranu narudžbu iz 2022. godine u valuti kuna, te unosite kalkulaciju direktnim unosom, ulazne cijene ćete upisati u euru, preračunato iz kuna s dokumenta dobavljača (ručno).

 

Napomena:

S obzirom da smo imali slučajeve zahtjeva korisnika da kalkulacije kreiraju s valutom kuna u 2023. godini, navodimo još jednu mogućnost, za koju JASNO NAVODIMO DA JE NAŠA PREPORUKA NE KORISTITI JU, a to je zaprimanje robu na stanje u 2022. godini. U tom slučaju radite sve kao i do sada, prijavom u poslovnu godinu 2022., ali nakon unosa zalihe na stanje u 2022. godini MORATE ponoviti prijenos početnog stanja po inventuri kako bi se zaliha prenijela u 2023. godinu. Dodatni problem se može javiti kod maloprodajnih skladišta gdje je na unosu kalkulacije potrebno ručno upisati i zadnje maloprodajne cijene u kuni prije konverzije, budući će se automatski povući cijene iz proizvoda koje su već preračunate u euro.

 

 

 

Prilozi
Ne postoje privici uz ovaj članak.