Što podrazumijeva dvojno iskazivanje na ponudama prema potrošačima u RH?

Pitanje


Što podrazumijeva dvojno iskazivanje na ponudama prema potrošačima u RH? 

 

Odgovor


Obzirom na zaprimljene upite vezane za dvojno iskazivanje na ponudama prema potrošačima u Republici Hrvatskoj te pojavu raznih tumačenja samog Zakona, uputili smo pitanje putem elektroničke pošte na adresu dostupnu na službenoj internetskoj stranici www.euro.hr (Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo financija).

Pitanje je glasilo:

Da li se obveza dvojnog iskazivanja cijena odnosi i na pojedinačne stavke roba i/ili usluga na ponudi izdanoj prema potrošaču u RH, ili se na izdanoj ponudi, jednako kao i na računima, dvojno iskazuje samo ukupan iznos, uz isticanje fiksnog tečaja konverzije?

U nastavku u cijelosti prenosimo službeni odgovor Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, zaprimljen dana 24. kolovoza 2022.

Poštovani,
nastavno na Vaš upit, očitujemo se kako slijedi:

Na ponudi koju trgovac dostavlja potrošaču, u razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja u kuni i euru, potrebno je iskazati samo ukupni iznos ponude, dok pojedinačne stavke nije potrebno dvojno iskazati.

Napominjemo, na ponudi je ujedno potrebno iskazati i fiksni tečaj konverzije u njegovom punom brojčanom iznosu, 1 EUR=7,53450 kuna.

S poštovanjem,

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Sukladno odgovoru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, ne postoji obveza dvojnog iskazivanja cijena za pojedinačne stavke roba i/ili usluga na ponudama prema potrošačima u RH.

Prilozi
Ne postoje privici uz ovaj članak.